21/11, 18

Vintern är kommen

Det är vintertider. Det är dags att börja planera de mål som du vill uppnå nästa år. Om du inte har något ännu, föreslår jag att du börjar en ”sim-dagbok” direkt, oavsett om du är en tävlingssimmare eller bara någon som vill förbättra hälsan. Skriv ner dina mål, skriv ner dina träningspass och lägg till dina kommentarer – de från din tränare och dina egna tankar om träningen. Det hjälper till att hålla dig fokuserad (och kommer förmodligen roa dig på senare år).

Regel nummer ett när du sätter dessa mål är ha klarhet över vad du vill uppnå – vad betyder framgång för dig? Handlar det om att simma 100 meter crawl snabbare och kapa några sekunder? Eller handlar det om att bemästra ett nytt simsätt, till exempel fjäril, eller bygga uthållighet för en lång öppenvattensimning? Detta är din chans att drömma och kartlägga resan för att uppnå just det målet (eller målen).

Därefter måste du tänka på, när skall dina mål uppnås? Det kan vara att deltaga i en specifik simtävling eller triathlon. Du kan bestämma att du vill simma tvärsöver din närmaste sjö. Fokusera på dessa mål och se hur din träning ökar din möjlighet att leverera i verkligheten för att kunna uppnå just din dröm.

Din simdagbok kommer härmed till nytta. Genom denna bok kommer du kunna följa dina med- och motgångar i din process, samt utmana dig att hantera dina svagheter och utnyttja styrkorna. Vad fungerar och vad fungerar inte i din process? Hjälper andningstekniken med två-takt eller hindrar den dig. Hur är din mentala inställning? Om du inte har en tränare, skulle det hjälpa dig att skaffa en som ger dig ett extra stödet för att lyckas? Vad behöver du fokusera på under din nästa träning för att göra framsteg? Att sätta upp mindre mål under din process hjälper dig att hålla dig på rätt spår och generera bevis på din framgång.

För mig handlar målsättning om positiv feedback. Du har fattat ett beslut att inte vika ner dig utan att alltid sträva framåt. Jag råder dig också att leva din dröm från dag ett. Njut av ögonblicket genom att föreställa dig i ditt bästa jag när ögonblicket väl kommer. Köp solglasögon för snart är det du som blir stjärnan efter att all din hårda ansträngning har gett resultat.

Så dyk i, det är din tid!