5/1, 20

Vill du bli en olympisk simmare? Att ha ett övermänskligt tankesätt hjälper!

Du kan glömma allt vanligt om du strävar efter att bli en olympisk medaljör. Det krävs ett övermänskligt tankesätt för att komma till den punkten när du kan simma 50 meter under 22 sekunder eller simma 400 meter frisim långt under fyra minuter. Bluewater-simmästare och den svenska OS-hoppfulla Adam Paulsson förklarar hur man kan göra sig redo för sitt livs lopp.

Att slås om en medalj i OS Tokyo 2020 kräver övermänskligt mentalt och fysiskt engagemang, mer än talang. En stark tro på dig själv, förmågan att ta bort besvikelse och stanna i stunden och såklart lite tur!När jag skriver denna blogg för Bluewater, är jag fortfarande någon sekund bort från den tid jag behöver för att kvalificera mig till det svenska OS-truppen. Elitsimning handlar om tid, om att kapa hundradel för hundradel. Att andas fel kan inte bara kosta ett lopp utan också min olympiska plats. Så jag bor i princip i poolen och gymmet just nu.

En typisk dag innebär två träningspass i poolen, en på morgonen och en på eftermiddagen och dessa träningspass är intensiva, tro mig. Simma upp till 8000 meter per pass (160 längder i en 50-meters pool). Jag gör bensparks-serier för att stärka mina ben och arm-serier för att bygga överkroppsmuskler men framförallt för att stärka upp mina axlar. Jag fokuserar också på att få min andning att fungera för mig i alla simsätten, att tekniskt få till mina andetag gör att jag kan vara ett med vattnet.

Jag är som en fisk i vattnet, men landträning i ett gym är nästan lika viktigt för min prestation. Så när jag inte simmar, hittar ni mig i löpspåret, i gymmet eller i yogasalen. Men såhär är det: medan jag måste hålla mig stark i poolen, måste jag också hålla mig så ”fit” som jag kan eftersom muskelmassa gör mig tyngre i vattnet, vilket inte är bra. Fit, motiverad och kraftfull, det är JAG!

Sedan finns maten. Jag förbrukar över 7000 kalorier under en intensiv träningsdag. Vilket innebär att jag måste äta mycket för att bibehålla vikten. Jag äter en blandad kost bestående utav kött och grönsaker, spannmål och yoghurt, massor av ägg och mycket frukt. Och jag ser till att hålla mig väl hydratiserad, helst dricker det renade vattnet jag får från Bluewater som jag kan lita på är fritt från föroreningar.

Träna hårt och koppla av hårt är mitt motto. Eftersom jag börjar min träning tidigt, ofta runt 06:30, går jag tidigt i säng för att se till att jag får minst åtta timmars sömn, vilket hjälper mig att hålla mig frisk och aktiv. Jag mediterar också en hel del för att lugna mig.

Vågar du satsa på mig som en blivande olympier? Vi dyker i tillsammans för guldmedaljerna.