17/10, 18

Håll igång med träningen hela vintern

Under oktober månad får vi som bor på norra halvklotet synliga bevis på att vintern närmar sig snabbt. Vi börjar se löv på marken, dagarna blir kortare och temperaturen sjunker ner mot nollsträcket, vilket även betyder att det är dags att börja planera din vinterträning för att säkerställa bibehållandet av en regelbunden rutin. Som en elitsatsande simmare kommer man in i ett mönster vad gäller träningen, allt flyter på och man vet vad man ska göra. Jag förstår dock att motionärer, som kanske inte har detta mönster men tycker det är kul att hålla flåset uppe, kan känna en viss tyngd att gå och träna när höstens mörker börjar falla in.

Mitt tips till er är att inte glömma av simträningen. Simmar du regelbundet behåller du den unika vattenkänslan som vi simmare strävar efter, istället för att kämpa med att komma tillbaka till toppform och träningsrutiner under sommaren. Jag tipsar därför om att du bör använda vintermånaderna för att utveckla en bra balans mellan att bygga upp din träning samtidigt som du finslipar på simtekniken. Ett fokus skulle till exempel kunna vara benspark när du simmar crawl.

Du vill vara så strömlinjeformad som möjligt i din simning, därför är det viktigt att du undviker att sparka för hårt eller dra dina ben för djupt i vattnet bakom dig. Detta utgör grunden för en energisnål simning, där du även bör tänka på att sparka med lätt böjda ben precis under vattenytan för att minska motståndet. Ett till tips är att stretcha för att öka vristens flexibilitet. Här gynnas din simning genom att du får ett bättre drivkraft av flexiblare vrister då du kan använda dina fötter bättre. Har man tillräckligt mjuka vrister fungerar foten nästan som en fena som hjälper dig i din simning. Du minskar även motståndet som orsakas av att dina fötter sjunker för lågt under ytan genom att kunna spänna upp dom. För att undvika att bränna för mycket energi, försök att sparka försiktigt och låt dina armar göra arbetet med att flytta dig framåt. Prova dig framåt och känn vilken takt som passar just dig och din benspark.

Behöver någonting som driver dig framåt under höstens mörker? Varför inte sätta ett mål för att utveckla dina öppet-vattenfärdigheter så att när sommaren kommer så är du redo att gå ut och testa din uthållighet och förmåga i en vacker flod, sjö eller hav. Det finns inget bättre än känslan av att man har utvecklats och klarat av sitt mål. Så varför inte börja redan nu och ha som mål att ingen annan ska kunna slå din grymma benspark!

Och, glöm inte att dricka vatten som återhämtning under hela din träning i poolen. Och det finns inget bättre än en Bluewater vattenflaska i rostfritt stål som släcker din törst under ett pass.