5/5, 19

Andningen är nyckeln till framgång

Hur du andas har en stor betydelse i din simning. När jag växlar upp min träning fokuserar jag enormt på att få andningen rätt. Genom att anpassa min andning på rätt sätt är en viktig faktor för att förbättra prestanda och fart. 

Att kunna behärska rytmisk andning är kritisk. En av de första uppgifterna är att lära dig att inte andas när ditt ansikte är under vatten. Nyckeln är att andas ut när ditt ansikte såsom mun och näsa är i vattnet. Tömningen av dina lungor sker under tiden ditt ansikte är i vattnet, när du vrider eller lyfter huvudet ur vattnet betyder det att du är redo att fylla lungorna med luft.

Inandning och utandning av luft i ”hyperventilerat” andetag leder till att koldioxid byggs upp i dina lungor vilket påverkar prestationsförmågan negativt.

Rytm och timing av andningen är verkligen viktigt eftersom det hjälper dig att bli av med gammal luft som byggs upp i dina lungor. Genom att behärska detta så hjälper det dig att behålla en bestående ansträngning under din simning.

Du måste tänka dig att simma så naturligt som möjligt, tänk dig att du är en fisk. Då är andningsövningar lika viktiga som teknikträning av crawl. Öva ensidig andning, tvåsidig andning (vrid växelvis till höger och sedan till vänster) och hypoxisk andning (ökar din andning till var fjärde eller fem armtag).

Vissa människor provar även yoga för att försöka förbättra den mentala hälsan, vilket också kan hjälpa till att koordinera andningen med hur du får din kropp att röra sig. Det kan bidra till att du får en förbättrad koordination med andningen på grund utav den ökade känslan av kroppsmedvetenhet och kontroll som det medför.

Ta ett djupt andetag nu och dyka in!